Schotland: Land met de vele meren, kastelen, ruige landschappen, smalle single-track roads, schapen en legendes. Maar ook een land waar de afgelopen eeuwen vele jaren oorlogen zijn uitgevochten tegen clans onderling maar ook tegen indringers vanuit andere gebieden. In dit land gaan we begin september maar liefst 6 dagen rondrijden nadat we op 4 september vanuit IJmuiden met de nachtboot de overtocht naar Newcastle hebben gemaakt. 

Dag 1: We verzamelen om 15.00 uur bij Grandcafé Kruiten, vlakbij de plek, waar we voor de DFDS boot kunnen inchecken. Hier kunnen we nog even gezamenlijk een drankje doen en even nader met elkaar kennis maken. Om 16.00 uur rijden we dan naar de DFDS-terminal en rijden onze motoren de boot op: houd je hierbij goed aan de aanwijzingen van het boot-personeel! Nadat je je hut hebt gevonden kan je op het bovendek of in één van de bars een biertje drinken en ca. 19.00 uur schuiven we aan bij een luxe buffet aan boord. Na het diner kunnen we ons nog gezellig verpozen in één van de vele bars of een gokje wagen in het casino.

Dag 2: ca. 345 km. Na een uitgebreid ontbijtbuffet kunnen we ca. 09.15 van boord en kan het avontuur beginnen! LET OP!! We gaan hier aan de linkerkant van de weg rijden! Dat doen de Engelsen en de Schotten namelijk ook. Dit went snel en zal voor niemand een serieus probleem zijn. We rijden richting noord-west om Newcastle uit te rijden richting Northumberland National Park en Kielder Forest. Verder rijden we via Peebles en met een boogje om Edinburgh heen. Vervolgens langs Dunfermline en door Cupar. We eindigen deze dag in Dundee, waar we in een fijn hotel zullen verblijven.

Dag 3: ca. 320 km. Vanuit Dundee gaan we richting noord en doorkruisen het prachtige Cairngorns National Park. We komen onder andere langs Balmoral Castle en door de plaatsen Braemar, Cock Bridge en Spey Bridge. Vervolgens rijden we via Craigievar Castle en Craig Casle naar Inverness en vervolgens het stadje Evanton, waar we onze volgende 2 hotelovernachtingen zullen hebben.

Dag 4: ca. 350 km. Dit wordt een pittige rit maar zéér de moeite waard. We rijden vandaag via Edderton en Bonar Bridge naar ongeveer het

meest noord-westelijk gelegen punt van Schotland. Onderweg prachtige vergezichten, enkele single-track roads en mooie ruige kustlijnen. Misschien even kijken bij Smoo Cave en lunchen in Durness; daarna terug zuidwaarts via Ledmore en Ullapool. Uiteindelijk weer met een voldaan gevoel terug in Evanton.

Dag 5: ca. 300 km. Vandaag gaan we alweer een mooie rit maken. We rijden eerst naar Inverness en rijden een stuk langs Loch Ness tot aan de ruines van Urquhart Castle. Daar stoppen we even en rijden dan een stukje terug naar het noorden en buigen bij Marybank af naar het westen op de A835. Uiteindelijk komen we bij het schiereiland, waarop zich het plaatsje Applecross en de gelijknamige pas bevindt. Via eindeloze smalle en bochtige wegen komen we in Applecross aan en laten we daar de omgeving even op ons inwerken. Vervolgens rijden de kleine maar spectaculaire Applecross Pass en vervolgen onze route om uiteindelijk deze dag te eindigen in Balmacara, waar we voor één nacht ons bivak hebben.

Dag 6: ca. 330 km. Na een stevig Schots ontbijt gaan we vandaag oostwaarts en rijden via Invergarry en Spean Bridge; dan langs Loch Lochy en Loch Linnhe naar Fort William. Verderop bij Onich rijden we oostwaarts Gencoe Valley in en bij Tyndrum rijden we het prachtige Loch Lomond &Trossachs Nat. Park in. Kortom; alweer een dag om van te genieten! Deze dag eindigen we in Perth, waar we onze laatste Schotse overnachting zullen hebben.

Dag 7: ca. 280 km. Vandaag nemen we met een mooie rit afscheid van de Schotse natuurpracht en proberen uiteraard ook vandaag nog vol te genieten. We rijden naar het zuiden langs Edinburgh en vervolgens via Jedburgh pakken we nog een gedeelte van het Northumberland National Park mee, voordat we deze dagrit eindigen op de kade van DFDS in Newcastle, waar we weer gaan inschepen voor de terugvaart naar IJmuiden. Ook deze avond worden we weer verwend met een smakelijk buffet en kunnen we ons daarna nog in één van de gezellige bars aan boord verpozen.

Dag 8: Op zaterdagochtend 11 september kunnen we hopelijk na een ontspannen vaart nog lekker van het ontbijtbuffet genieten en gaan dan hopelijk met een voldaan gevoel in IJmuiden van boord. Op het buitenterrein kunnen we afscheid van elkaar nemen en weer naar het thuisfront rijden.

Kosten: De kosten voor deze prachtige 8-daagse reis bedragen € 1.165,- per persoon, uitgaande van gebruik van een 2-persoonskamer. Duopassagiers betalen € 1.065,-. PS: Op de boot – héén- en terugreis – maken we gebruik van 2-persoonshutten met stapelbedden. Toeslag voor gebruik 1-persoonskamer (dus niet op de boot) bedraagt € 150,-.

Word ook lid van onze Atam Bikers Familie!